Selepas kemenangan lagu Sumpah pada AJL34 9 Februari lalu, bekas kekasih penyanyi Naim Daniel, Dayana Amerda nampaknya tampil menuntut hak cipta bersama lagu Sumpah.

Menurut Dayana, ketika sidang media yang diadakan di Kota Damansara, Petaling Jaya semalam, tuntutan yang dibuatnya itu hanyalah atas dasar hak cipta semata-mata tanpa melibatkan wang ringgit. 

 

” Saya taknak duit, apa yang saya mahukan hanyalah kejujuran daripadanya. Tapi kalau contoh dia daftarkan nama saya secara tak langsung memang saya dapatlah royalti tu. Tapi bagi saya royalti itu nombor dua” Katanya.

Dayana yang diwakili peguamnya, Datuk Ahmad Zaharil Muhalar turut ditemani ibunya, Che Rohaida Che Daud bersama dengan pengerusi Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia (IRAMA), Ayob and Majid.

Beri tempoh 7 hari untuk Naim Daniel kemuka bukti

Tambah Dayana lagi, pihaknya memberiakn tempoh selama seminggu untuk Naim itu membuat pengakuan secara sah dan terbuka yang menyatakan lagu tersebut merupakan karya ciptaan beliau bersama penyanyi itu.

” Tempoh yang diberikan selama seminggu untuk dia tampil membuat pengakuan , tidak kisahlah dalam bentuk video atau sidang media. Cuma pihak kami berlapang dada sekiranya beliau mahu berjumpa dan berbincang mengenai hal ini secara terperinci.” Jelasnya

Terdahulu Naim pernah mengeluarkan kenyataan bahawa mana-mana individu yangmahu menuntut hak cipta bersanma lagu Sumpah haruslah mengemukakan bukti yang kukuh. 

Untuk mengetahui berita selanjutnya, korang boleh saksikan Melodi pada setiap hari Ahad, jam 12 tengah hari hanya di TV3 menerusi Youtube Tv3 Malaysia dan LIVE TV di www.xtra.com.my