Selepas usahawan kosmetik popular, Dato Aliff Syukri berdepan dengan isu melibatkan  pihak berkuasa, kini giliran Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat pula.

Sumber : Google

Denda tiga tahun penjara atau…

Sumber : Google

Mahkamah Majistret Shah Alam juga mengeluarkan waran tangkap kepada Sajat kerana tidak hadir ke Mahkamah tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes.

Sajat juga dituduh memiliki tujuan menjual 11 produk yang tidak berdaftar dengan KKM mengikut Peraturan 7(1)(a) Dadah dan Kosmetik 1984.

Dan jika disabitkan kesalahan, Sajat boleh dihukum iaitu tidak melebihi RM25,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

“Waran tangkap itu dikeluarkan terhadap Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes di mahkamah.

“Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Nor Aini Suzila Zakariah dari Cawangan Penguat Kuasa Farmasi (CPF) Jabatan Kesihatan Negeri Selangor,” 

Sajat pernah didakwa miliki 19 produk tidak berdaftar

Sumber : Google

Terdahulu, Nur Sajat sebelum ini pernah dihadapkan di mahkamah sama pada 14 Disember 2018 atas pertuduhan mengikut Seksyen 41 (6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.

Malah Sajat pernah didakwa kerana memiliki 19 produk kecantikan tidak berdaftar dengan KKM di Mahkamah Majistret Johor Bahru pada 12 Mei 2019.

Ia susulan tindakan KKM melakukan pemeriksaan di sebuah premis di Bandar Baru Uda sebelum merampas 19 produk kecantikan tidak berdaftar bernilai hampir RM10,000.

Sumber : Harian Metro