Mungkin ada antara anda kerap merasakan letih dan lesu tiap saat. Sehinggakan pagi anda juga bersertakan wajah yang lesu. Belum sampai waktu tengah hari anda sudah mengantuk dan keletihan. Bagaimana hendak menjadi  perkerja yang produktif?

Rata-rata individu akan berkerja di bilik berhawa dingin berserta pergerakan yang kurang. Iaitu lebih banyak duduk dari berjalan. Tapi apa yang pelik badan mudah menjadi letih dan lesu.

Telah pelbagai perkara dilakukan tapi masih juga letih dan lesu. Ikuti perkongsian dari Dr Azima mengenai punca-punca anda mengalami masalah kelesuan dan keletihan sepanjang hari.

cara mengatasinya dan semoga tips ini bermanfaat untuk anda semua.

1)TIDAK CUKUP TIDUR

Setiap malam tidur yang disarankan adalah 7-8 jam sehari. Jadikan tidur sebagai keutamaan untuk mengembalikan tenaga anda.

2)TIDAK CUKUP TENAGA

Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga akan membuatkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.

3)TEKANAN EMOSI

Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat sekadar memberi kesan kepada emosi sahaja, tetapi ia memberi kesan kepada fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.

4)KURANG SEL DARAH MERAH

Dalam sistem badan kita akan sentiasa beroperasi 24 jam, 7minggu, 30hari, 365 hari. Bayangkan tiada rehat langsung? Sel-sel darah merah dalam perlu sentiasa diganti dengan pembentukkan sel darah yang baru. Ini salah satu gejala membuatkan kita sentiasa pening, letih dan lesu. Bagi wanita pula, kehilangan darah ketika haid menyebabkan zat besi dalam darah juga berkurang dan ini meletakkan wanita berisiko mendapat anemia. Lemah, Letih, sesak nafas adalah simptom-simptom anemia.

5)LEMAH JANTUNG

Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.

Sumber – Dr Azima