Pelakon dan pengacara, Sazzy Falak bergegas terbang ke Jakarta untuk memberi penghormatan terakhir buat sahabatnya arwah Ashraf Sinclair sebaik sahaja menerima berita pemergian yang mengejutkan itu.

Sazzy yang merupakan teman baik Ashraf dilihat ditemani suaminya, Nazril Nash Idrus untuk melihat pengebumian Ashraf di kompleks pemakaman San Diego Hills, Karawang, Jawa Barat, Indonesia pada Selasa lalu. 

Sazzy semestinya terkesan dengan pemergian teman baiknya lebih-lebih lagi apabila mereka pernah mengendalikan rancangan Beat TV dan juga membintangi drama Gol dan Gincu suatu ketika dahulu.

“Kamu Kelihatan Tenang Dan Indah Ash”

Menurut Sazzy yang berada di majlis pengebumian itu, Ashraf kelihatan sangat tenang dan semua proses serta urusan jenazah dipermudahkan.

 “Kamu kelihatan sangat tenang dan indah Ash. Semuanya berlaku seperti magik harini dan kami tiba disini dengan mudah tanpa halangan. Kasih sayang yang diberikan oleh semua sangat hebat kerana kamu seorang yang sangat baik dan penyayang. 
 
“Kamu telah menyentuh hati semua orang. Hati saya juga pilu tetapi saya juga bangga apabila melihat ramai yang menyayangi kamu,” tulisnya.

 

Sumber: Instagram Sazzy Falak

 

“Luruh jantung Ini”

Sazzy menceritakan semula bagaimana beliau terkejut apabila menerima perkhabaran duka itu di laman media sosial Instagram miliknya. 

“Saya masih mengimbas kembali momen ketika membaca mesej pemergian kamu pagi tadi dan bagaimana luruh jantung ini. Bagaimana berita yang disiarkan menyentap nafas ini. Saya sampai terlempar sandwic yang berada di tangan dan berlari ke Nash hingga terdiam tanpa bicara. Saya berikan telefon kepada Nash dan dia sendiri cukup terkejut. Kamu pergi terlalu awal sahabatku. Kamulah antara insan yang akan meyakinkan saya dalam suatu keadaan diri ini tidak pasti. Kamu juga sangat peka, sangat memahami dan cukup menyedari bagaimana proses hidup ini. Memori kamu akan terus hidup dan saya akan pastikan perkara itu. Saya harap kamu tenang di sana, Ash,” tulis Sazzy.

Sumber: Instagram Sazzy Falak

Ashraf Sinclair, pelakon kelahiran Malaysia yang menempa nama di Indonesia itu dilaporkan meninggal dunia akibat serangan jantung kira-kira jam 4.40 pagi pada waktu tempatan. Allahyarham meninggalkan seorang balu dan anak lelaki bernama Noah berusia 10 tahun.