Jangan panik!

Selepas ucaptama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin, beliau memberi jaminan kepada orang ramai terutamnya rakyat Malaysia agar tidak melakukan pembelian panik kerana bekalan makanan adalah mencukupi dan boleh didapati setiap masa. 

Beliau juga mengakui, terdapat segelintir rakyat Malaysia melakukan pembelian panik susulan penyebaran kes Covid-19 yang semakin meningkat dari hari ke hari.

Sumber : Google

“Malam ini kita akan turut membincangkan isu ini, tetapi secara jujur, janganlah terlalu risau. Bekalan makanan mencukupi untuk semua orang,” Katanya.

Tambahnya lagi, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), akan memastikan bekalan makanan penting adalah mencukupi.

“Setakat hari ini, kementerian berkenaan tidak menyatakan bahawa bekalan makanan sedang kehabisan.

“Kami juga akan memastikan bahawa orang ramai mempunyai akses kepada bahan makanan penting seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan di kedai-kedai yang akan sentiasa dibuka.

“Jadi, adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak akan berasa kehilangan sesuatu serta mula bergegas untuk melakukan pembelian dan penyimpanan yang sebenarnya tidak perlu,” 

Sumber : Google

Memetik laporan dari Harian Metro, Perdana Menteri juga menyeru agar rakyat Malaysia sentiasa tenang dalam menghadapi situasi yang melanda seluruh dunia akibat penyebaran virus covid-19 ini.

“Hadapilah situasi ini dengan tenang, kami akan memastikan bahawa bekalan makanan mencukupi dan boleh didapati pada setiap masa, jangan tergesa-gesa.

“Beli dan simpan apa yang perlu seperti biasa, kami akan memastikan bahawa anda boleh mendapatkan barangan makanan pada bila-bila masa sahaja,” Jelasnya.