Perkongsian Dr. Nimelesh menerusi akaun Twitter nya @HausofHilton mengenai pengambilan multivitamin dan Vitamin C ternyata membuka mata ramai golongan remaja khasnya yang kurang peduli tentang pro dan kontra nya pengambilan suplemen dalam kehidupan seharian.

Alami sakit belakang yang kuat dan kencing berdarah

Dr. Nimelesh juga sempat berkongsi pengalaman beliau tentang kesan pengambilan suplemen setiap hari ketika beliau masih menuntut dalam jurusan kedoktoran di Rusia. 

Menurutnya, pengambilan vitaman C dalam kuantiti yang berlebihan akan mengeluarkan sejenis Substance yang digelar sebagai “Oxalate” dimana oxalate ini akan menyebabkan terjadinya batu karang.

 

 
Tak guna minum air banyak. Batu karang still boleh terbentuk!
 
 
Ketika ditanya oleh salah seorang warganet tentang kepercayaan masyarakat terhadap pentingnya mengambil atau minum air yang banyak apabila mengambil suplemen, ini jawapan win Dr. Nimelesh.
 
 
 
Doktor siap lukis ginjal tunjuk mana block
 
Tambahnya lagi, walaupun mengambil jurusan kedoktoran namun perasaan takut masih berlegar-legar di fikiran terutamanya apabila doktor yang merawat beliau sempat menunjukkan kawasan yang mengandungi batu karang.
 
 
Diharap perkongsian ini dapat mengubah persepsi masyarakat terhadap terma, makan suplemen dengan pengambilan air yang mencukupi sudah cukup baik untuk kesihatan. Kerana, pokok pangkalnya adalah mengambil apa sahaja jenis vitamin dengan kadar yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan. Ingat tu!