Sebanyak 150 notis kesalahan dengan nilai kompaun berjumlah RM30,750 dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) terhadap perokok dalam operasi penguatkuasaan larangan merokok yang dijalankan ke atas 562 premis di negeri itu sejak Rabu lepas.

Pengarah JKNS Datuk Dr Khalid Ibrahim berkata tujuh daripada notis kesalahan itu dikeluarkan terhadap golongan perokok bawah 18 tahun dengan satu notis melibatkan pemilikan rokok elektronik.

Selain itu katanya, sebanyak 20 notis kesalahan dengan kompaun berjumlah RM5,000 turut dikeluarkan ke atas pemilik premis makanan melibatkan 18 notis kegagalan mempamerkan tanda larangan merokok dan dua lagi kerana menyediakan kemudahan merokok.

“Operasi penguatkuasaan larangan merokok sehingga sehingga semalam dilakukan di semua tempat makan termasuk tempat makan terbuka mengikut Peraturan 11(1)(d) Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 pindaan 2018.

“Sementara bagi pemilik premis pula, penguatkuasaan dijalankan mengikut Peraturan 12(1)(a) dan 12(1)(b) PPKHT 2004 dan di bawah peraturan itu mereka perlu mempamerkan larangan merokok secara jelas, memastikan premis mereka bebas daripada aktiviti merokok dan tidak menyediakan bekas abu rokok, perkhidmatan menjual shisha serta lain-lain kemudahan merokok,” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Jumaat.